Sayfalar

30.4.15

Okul Çağındaki Çocukların Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

 Hayatın her döneminde beslenme alışkanlıklarımız önemlidir fakat yetişme ve ergenlik çağında beslenme daha da önemlidir. Buna bağlı olarak Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlıklarının da yeni düzenlemeler yapmaktadır. Peki bakanların gündem maddesi olacak kadar önemli olan beslenme konusunda , biz minik yavrularımız için neler yapmalıyız? Bizim yapacağımız beslenme şekli çocuğumuzun hayatı için ona neler kazandıracak bunlara göz atmak gerekir çünkü bu bilinci biz kazanırsak çocuğumuza kazandırmamız daha kolay olur.
Çocuğa doğru beslenme alışkanlığı kazandırmakla onu ilerleyen yaşlarda karşılaşabileceği şeker, kalp ve obezite gibi alışkanlıklardan korumuş olacaksınız. Ayrıca doğru zaman ve doğru besinler ile yapılan beslenme bilgi ve beceri kazanma, hızlı öğrenme gibi ayrıcalıklar kazandıracaksınız. Sizinde beslenme alışkanlığınızı değiştirmeniz ve ona bu konuda yardımcı olmanız da gerekmektedir.


Ebeveyn olarak beslenme konusunda sizin yapmanız gereken bazı önlemler;
1. Alışverişleriniz sırasında evinize abur cubur ve hazır, asitli içecekleri tercih etmemeye çalışın.
2. Çocuğunuza bu tür yiyecekleri yasaklamayın,sadece ölçülü ve doğru zamanlarda yemeyi öğretin, zararlarını ona anlayabileceği bir dille anlatın.

3.Öğün atlamadan beslenmeye alıştırın. Özellikle sabah kahvaltısını atlamamaya çalışın çünkü sabah kahvaltısı yapan çocukların ve bireylerin gün içerisinde anlama, enerji düzeylerinin daha yüksek olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. 

4. Okul saatleri içerisinde yapacağı ara öğünler için daha düşük kalorili ve besin değeri yüksek yiyecek, içecekler tercih edin.

5. Okul öğünleri ve okul kantininden alabilecekleri ile ilgili bir liste hazırlayın ve evde yiyeceği besinleri de ona göre ayarlayın.

6. Atıştırmalık tercihleriniz sebzeler ve süt, ayran gibi kalorisi düşük besin değeri olarak düşük ve onu cezp edebilecek besinlerden yöne kullanın.

7. Sizde ona bu konuda ayak uydurmaya çalışın ve sebzeler gibi yemekten hoşlanmayacağı besinleri daha cazip şekillere sokun.

8. Tek yönlü beslenmesine engel olmaya çalışın. Et, balık, tavuk, sebze, meyve gibi alternatifler tüketmesini sağlayın.

3 yorum:

  1. Tüm bunlara ilave olarak beslenme tarzımızla onlara örnek olmalıyız :)

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle katılıyorum canım beslenme alışkanlığı evde başlıyor :)

    YanıtlaSil
  3. Kesinlike beslenme çok önemli ve örnek teşkil etmek gerekiyor.

    YanıtlaSil

Yorumlar buraya..