6.11.14

Kreş Mikrobundan Korunma Yolları


Kreşe giden çocuğunuz sık sık hasta mı oluyor ? Eve geldiğinde sabah ki gönderdiğiniz sağlam çocuktan eser yok mu. Bütün sağlık taramalarını yaptırmanıza rağmen kreş hastalıkları yakanızı mı bırakmadı. 1 yıla yakın  sürecek olan kreş mikrobunu evinizde misafir etmeye hazır mısınız?

Pamuklara sarıp sarmaladığımız bebeğimizi kendi ellerimizle başka  ortama bırakıyoruz.
Zor mu ?
Evet çok ama çok zor.
Kreşin ilk gününü dün gibi hatırlarım.
Kerem 4 yaş 5 aylıkken başladı.
Direndim biraz geç verdim kreşe.
Buna rağmen ilk iki ay her günümüz öksürük, tıksırık. bol hastalıklı geçti.
Yanlış mı yapıyorum, okuldan alsam mı. Erken mi başladı düşünceleriyle kendi kendime düşünüp durdum. Günden güne Kerem de değişen hareketleir gördükçe geç kaldığımı düşündüm. :(
Tam mevsimine denk gelecek bir yazıyı sizlerle de paylaşmak istedim.

'Kreş mikrobundan korunma yolları;




  • Aşılarınızı tam yaptırdınız mı ? Bunu bir kere gözden geçirin. Sağlık bakanlığı tarafından yapılana aşıların harici özel olarak yapılan aşıları araştırın. İmkanlar dahilinde yaptırmaya özen gösterin. (Rota aşısı, su çiçeği aşısı..vb)
  • Kreş /Okulun yemek listelerini isteyin. Kontrol edin. Okulda /kreşte alamadığı besini evde takviye edin. 
  • Mevsimine göre giydirin-Evde eşimle en çok bu konuda çelişiyoruz. Ben anne gözüyle kat kat giydiriyorum ki -hata yapıyorum.- Lahana gibi kat kat giydirmekten kaçının. Hoplamalar zıplamalar aktiviteler evdekine oranla fazla yapıldığından çok fazla terliyorlar.
  • En önemli bir diğer konu da hasta çocuğu okula göndermek. Biri hasta olunca tüm sınıfa mikroplar hızla yayılabiliyor. Okula hasta iken göndermeyin.
  • El yıkama alışkanlığını çocuklarımıza öğretmeliyiz. Evde özen göstermeli, yemeklerden sonra yıkanılmasını mutlaka hatırlamalıyız.
  • Sınıf temizliği konusunda okul ile iletişime geçip gerekli bilgileri almalıyız. 
  • A , C  omega 3 ve 6 vitaminleri bağışıklık sistemini ayakta tutan maddelerdir. Bu vitaminleri destekleyici besinleri tüketmeye özen göstermeliyiz. Omega 3 ve Omega 6 vitaminleri- ceviz, fındık, soya fasulyesi, lahana,ıspanak, soğuk su balıkları ve balık yağlarında bulunur. C vitamini  turunçgiller, bal kabağı, brokoli de bulunur. A vitamini ise hayvansal gıdalardan ( keçi sütü, inek sütü, tavuk-dana eti, çiğer) bitkisel gıdalardan ( patates, havuç, ıspanak, lahana, maydanoz,nane,brokoli)
  • Probiyotik içerikli besin tüketimi de hastalıklardan koruma etkisi olduğuna inanıyorum. Özellikle kefir bunların başında geliyor. 


Ps: Yukarıda yazdığım maddelerden uyguladıklarım oldu, uygulayamadıklarım da.
 Kerem için yaptığım en iyi şey ise doğal yiyecekler büyütmek olacak. 
Yoğurtu evde mayaladım. Hazır meyveli yoğurtlarda tüketti tüketmedi değil  ama öyle bağımlı bir çocuk olmadı. Meyve seven, meyve aşığı bir çocuk oldu. Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketilmesi için de titizlikle uğraştım.

Listeye şunu da ekleyin dediğiniz var ise yorumlarınız  bekliyorum. 
*fotoğralar alıntıdır.

4 yorum:

  1. Çok faydalı bir paylaşım olmuş canım.Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. kefiri de evde yapabilirsin şekerim.. tarif istersen verebilirim:)

    YanıtlaSil
  3. kefir tarifi istiyorum, mümkünse.. sevgili ilknurun dünyası :)

    YanıtlaSil
  4. çok faydalı bir yazı olmuş, hatta yeni yayın sandım ama değilmiş.
    tam da bugüne uygun...

    YanıtlaSil

Yorumlar buraya..