11.5.15

Yaz Aylarında Artan Sıcaklar ve Bebeklerde Pişik Oluşumu




Kışın çetin hava şartları artık yavaş yavaş yerini geciken bahara bırakıyor. Bahar, cıvıl cıvıl bir hayatın habercisi olsa da arkasından gelen yaz mevsimi ile birlikte yaşanabilecek yoğun sıcaklar bebeklerin cildini yorabilecek etkilere sahip. Bu nedenle yaz için oluşturalacak bir bebek bakım çantası içerisinde pişik kremi, sabun ve ıslak mendil olmazsa olmazlardandır.
Uzun süren bir kış dönemi boyunca bebeğinin hiç hasta olmamasını başaran, yada bebeği çokça hasta olsa da yazın gelmesiyle birlikte rahatlayacağını düşünen anneler bir umutla havaların ısınmasını bekliyor. Ancak yaz mevsimi, özellikle sıcaklıkların çok arttığı Temmuz, Ağustos dönemlerinde, pişik oluşumu ile bebekleri rahatsız eden ve ancak Sudocrem, Bepanthol gibi  tedavi amaçlı olarak kullanılan etkili pişik ürünleriyle bebek cildinin iyileşebildiği dönemsel rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu konuda bilgi verebilmek adına bebeklerde pişik oluşumunu biraz daha detaylı olarak açıklamak uygun olacaktır.
Pişik, bebeklerin daha çok bebek bezi kullanımı olan popo ve bacak arası bölgelerinde etkili olan bir cilt rahatsızlığıdır. En genel anlamda bebek bezi ile bebek cildi arasında kalan katı veya sıvı dışkının, cilt üzerindeki koruyucu tabakaya zarar vererek o bölgelerde yol açtığı kuruma ve kızarıklıklardır. Pişik aslında bebeklerde mevsimden bağımsız olarak görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Ancak yaz aylarında artan sıcakların da etkisiyle pişik oluşumu da artış göstermektedir. Bunun sebebi ise normalde bebek bezi ile cilt arasına katı veya sıvı dışkı oluşmasının tetiklediği pişik oluşumunun, yaz aylarında bebek bezi dolayısıyla kapalı kalan bebek cildinin ürettiği terin, bebek bezi ile cilt arasında sıkışması ile de tetiklenmesi kaynaklıdır.  Bu nedenle kış mevsiminde günde 3-4 kez değiştirilen bebek bezinin yaz aylarında çok daha sık değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun yanısıra her bez değiştirilmesi sırasında bebek cildi temiz bir su ile yıkanmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise alkolsüz bir ıslak mendil ile silinmeli ve temizlenmiş cilt bir süre bez bağlanmadan açık hava ile temas edecek şekilde beklenmelidir. Böylece cildin kendi kendine kuruması sağlanarak pişik oluşması olasılığı düşürülebilir. Alınan tüm tedbirlere karşın pişik oluşumu durumunda etkili pişik kremleri belirli bir süre kullanılarak cildin eski sağlığına kavuşması sağlanabilir. Cilt üzerindeki pişik iyileştirildikten sonra da özellikle yaz döneminde, bebek cildinin pişik oluşumuna karşı bariyer oluşturan etkisini arttıran nemlendirici kremler tercih edilebilir. Bu kremler sayesinde cilt yumuşak ve canlı yapısını koruyacaktır.

Bebek bezi kullanımını geriden bırakan bebekler için de pişik riski devam etmektedir. Bu bebeklerde de özellikle iç çamaşırının çok sık değiştirilmesi gerekmektedir. Özellikle terleme sonrasında kıyafet değişimi mutlaka sağlanmalı, eğer uygun şartlar mevcut ise bebekler ılık su ile sık aralıklarla duş aldırılmalı ve ciltlerinin doğal nem seviyesini koruması sağlanmalıdır. Günlük bebek bakımında dikkat edilecek bu hususlar beklerin çok daha mutlu ve sorunsuz bir yaz mevsimi geçirmelerini sağlayacaktır..

6 yorum:

Yorumlar buraya..