15.10.15

Adet sancılarını azaltan 7 besin



Adet dönemleri kadınların en zor geçirdikleri, karın ağrısı ve sancı çektikleri sıkıntılı süreçlerdir. Hatta kimi zaman bu sancılar o kadar şiddetli olur ki regl dönemi oldukça zorlu geçer ve her ay yaşanan bu dönem kadınlar için adeta bir kabusa dönüşür. Adet kanamalarından birkaç gün önce başlayan ağrılar adet süresince de devam eder. Bu konuda uzmanların yanı sıra birçok kadın blogu ağrıyı azaltmaya yönelik çeşitli öneriler verir. Bazı besinleri tüketmek ve bilinçli beslenmek hem adet öncesi yaşanan sıkıntıları hem de aşırı derece karın ağrısı çeken kadınların adet sancılarını azaltmak konusunda yardımcı olabilir.

B vitamini ve magnezyumdan zengin besinler bu dönemde oluşan ağrıların azaltılmasında etkilidir. Ayrıca adet dönemlerinde çay, kahve ve çikolata gibi kafein içeren maddelerden uzak durmak, sıvı ihtiyacını su ile karşılamak, şişme ve ödemin önüne geçilebilmek için tuzu azaltmak gerekir.

Adet sancılarını hangi besinler azaltabilir? İşte, adet sancılarını azaltmak için tüketebileceğiniz 7 besin:

1. C vitamini kaynağı olan maydanozda bulunan “apiol” maddesinin adet dönemi sancılarını azaltmada etkili olduğu söylenmektedir. Adet sancılarını azaltmak için maydanoz yenebilir ya da maydanoz çayı yapılarak içilebilir. Maydanoz adet sancılarını azaltması yanı sıra adetin düzene girmesini sağlamakta da etkilidir.

2. Apiol maddesi ile adet sancılarının hem azalmasını hem de düzene girmesini sağlayan marul adet dönemlerinde tüketebileceğiniz bir besindir. Yapraklarında bulunan bitkisel kalsiyum içeriği nedeniyle adet sancılarını azalttığı düşünülmektedir. Salata yaparak bu dönemde marul yiyebilirsiniz.

3. Adet kramplarını azaltan bir diğer besin de bol miktarda potasyum ve B6 vitamini içeren muzdur. Muzun içeriğinde bulunan potasyum vücutta su birikmesini önler.

4. Çinko, magnezyum ve E vitamini sayesinde adet döneminde ayçiçeği tohumu da adet sancılarını azaltır. Ayrıca B6 vitamini de bulundurur. B6 vitamininin ağrı kesici etkisi, sinir iletisini sağlayan “dopamin” maddesinin sentezinde rol almasından kaynaklanır.

5. Adet ağrısını azaltan besinlerden biri de keten tohumudur. Adet dönemlerinde keten tohumunu yoğurda katarak tüketebilirsiniz.

6. İçerdiği lifler ile doğal ağrı kesici etki yapması nedeniyle çavdar ekmeğinin adet sancısı kesici etkisi bilinmektedir.

7. Kalsiyum adet sancılarını azalttığı için kalsiyum açısından zengin yiyecekler tüketmek adet sancılarını hafifletir. Bu nedenle adet döneminde brokoli, süt ürünleri, soya sütü, ton balığı ve diğer balık çeşitleri adet ağrısını hafifletmek için bolca tüketilmelidir.

Sağlığınıza önem veriyor ve hayatı daha keyifli hale getirmek istiyorsanız, yeni kadın portalı http://www.ladiesklub.com’a uğramanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca güzellikten dekorasyona, modadan yaşama farklı konularda zengin içerikler sunan kadın sitesi http://www.likemandu.com’a da göz atmanızı öneririz.

1 yorum:

  1. Harika bir yazı olmuş canım şu anda ihtiyacım olan bir yazı oldu valla :)

    YanıtlaSil

Yorumlar buraya..